Legea Camerelor agricole e după chipul și asemănarea guvernanților… lipsită de conținut!

Legea Camerelor agricole e după chipul și asemănarea guvernanților… lipsită de conținut!

 

 

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare trădător al interesului celor pe care îi reprezintă la nivel guvernamental – producătorii agricoli. Dovada acestei trădări stă scrisă negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 – semnată de Daniel Constantin și Viorel Ponta – pentru modificarea și completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură și dezvoltare rurală, dar și în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea și completarea Legii nr. 283/2010, unde abrogă articolul II.

Acum am aflat și de ce partenerii occidentali, inclusiv Statele Unite, consideră atât de nocive Ordonanțele de guvern… Prin această Ordonanță de Urgență, Daniel Constantin și Victor Ponta suprimă practic foarte multe din drepturile pe care Camerele agricole și, implicit, producătorii agricoli le obținuseră prin Legea 283/2010 și prin Legea 122/2012, votate de Parlament.

Suprimarea drepturilor s-a realizat prin modificarea atribuțiilor Camerelor agricole județene și ale celei naționale. Astfel, ordonanța modifică, dar mai ales elimină cu totul, cele mai importante atribuții ale camerei agricole, dezgolindu-le, practic, de conținut și de obiectul muncii. În OUG 58 nu se mai regăsesc: reprezentarea fermierilor în relațiile cu consiliile locale și primăriile; certificarea calității de producător agricol; asigurarea de consultanță juridică de specialitate celor pe care îi reprezintă; avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor agricole; elaborarea documentațiilor pentru schimbarea categoriei de folosință a terenurilor și pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole și forestiere; nominalizarea a câte unui consilier pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Administrației și Internelor și Ministerul Finanțelor Publice. Și multe altele… Numeric vorbind, de la 18 atrtibuții ale Camerelor agricole județene și 35 ale Camerei naționale prevăzute în Legea 283/2010, republicată, s-a ajuns la 7 atribuții ale Camerelor județene și 10 pentru Camera agricolă națională în Ordonanța de Urgență nr. 58/2013 a Guvernului României!

Prin Ordonanța de Urgență s-a distrus complet ideea de Cameră agricolă, așa cum era ea inițial gândită și așa cum bine funcționează în alte țări ale UE. Dincolo de atribuții, restructurarea multor instituții subordonate MADR s-a diluat și apoi s-a pierdut pe drum, din 2009 încoace, pe măsură ce o altă lege, prevedere sau ordonanță intervenea să mai modifice câte ceva în proiectul Camerelor agricole.

În momentul de față, Legea camerelor agricole se zbate neputincioasă printre deputații României, în așteptarea unei forme finale. Răul însă a fost deja făcut prin OUG 58, care a pus frână oricăror drepturi și libertăți care să protejeze puterea decizională a fermierilor din cele 14 camere județene deja înființate și a celor ce vor urma…

Vorbeam de putere… Și da, atunci avem o explicație a schimbărilor radicale în materie de atribuții survenite prin OUG 58. Legea 283 oferea probabil o putere prea mare fermierilor în negocierile și reprezentarea la nivel local și în relația cu Ministerul agriculturii. Ori, să fim realiști, MADR-ul exact asta nu-și dorește… Ce dacă în celelalte state UE fermierii au un cuvânt răspicat (și legiferat!) de spus?

Deloc de ignorat e și aspectul pecuniar. Și aici a avut grijă ministrul Constantin să “rezolve” avantajele fermierilor, prin lichidarea atribuțiilor Camerei Agricole Naționale privind desfășurarea campaniei de promovare și diseminare a PNDR și a Programului operațional pentru pescuit, precum și definirea și aplicarea planului național de formare continuă, specializare și perfecționare a fermierilor. În consecință, MADR și-a asigurat cheltuirea, după bunul plac, a sutelor de milioane de euro din PNDR 2004-2013, prevăzuți pentru promovare, diseminare și formare, fără să îi sufle-n ceafă fermierii și Camera Agricolă! Iar fermierii, fără supărare, chiar nu mai știu care le sunt drepturile, nu au profesioniști care să le explice legea și, după cum am arătat, nici putere decizională nu mai au!

 

Vom reveni…

 

Dănuț RADIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BizStudio by Sketch Themes